Γαϊδουράγκαθο – 7 Επιστημονικά Οφέλη Γαϊδουράγκαθο – 7 Επιστημονικά Οφέλη
Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτικό φάρμακο που προέρχεται από το φυτό γαϊδουράγκαθο γάλακτος, επίσης γνωστό ως Silybum marianum στα αγγλικά. Αυτό το φυτό έχει... Γαϊδουράγκαθο – 7 Επιστημονικά Οφέλη

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτικό φάρμακο που προέρχεται από το φυτό γαϊδουράγκαθο γάλακτος, επίσης γνωστό ως Silybum marianum στα αγγλικά. Αυτό το φυτό έχει διακριτικά μωβ άνθη και λευκές φλέβες. Οι παραδοσιακές ιστορίες λένε πως οι λευκές φλέβες προκλήθηκαν μια σταγόνα γάλακτος της Παναγίας που έπεσε στα φύλλα του.

Τα ενεργά συστατικά του γαϊδουράγκαθου ανήκουν σε μια ομάδα φυτικών ενώσεων γνωστών ως σιλυμαρίνη.

Αυτό το φυτικό φάρμακο είναι επίσης γνωστό ως εκχύλισμα γάλακτος γαϊδουράγκαθου. Το εκχύλισμα γάλακτος γαϊδουράγκαθου έχει υψηλή ποσότητα σιλυμαρίνης (μεταξύ 65-80%).

Η σιλυμαρίνη που εξάγεται από γαϊδουράγκαθο είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των διαταραχών του ήπατος (συκωτιού) και της χοληδόχου κύστης, την παραγωγή μητρικού γάλακτος, την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και ακόμη την προστασία του ήπαρ από τσιμπήματα φιδιών, αλκοόλ και άλλα δηλητήρια.

gaidoyragatho milk thistle

 

Περιεχόμενο

Τα Oφέλη του Γαϊδουράγκαθου.

1.      Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το ήπαρ σας

Το γαϊδουράγκαθο συχνά προωθείται για τις ιδιότητες του στην προστασία τους συκωτιού

Χρησιμοποιείται τακτικά ως συμπληρωματική θεραπεία από άτομα που έχουν ηπατική βλάβη λόγω καταστάσεων. Παραδείγματα είναι:

  • η αλκοολική ηπατική νόσο
  • μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο
  • ηπατίτιδα
  • ακόμη και καρκίνο του ήπατος

Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία του ήπατος από τοξίνες όπως η αμοτοξίνη, η οποία προέρχεται από το μανιτάρι θανάτου και είναι θανατηφόρα εάν καταποθεί.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στη λειτουργία του ήπατος σε άτομα με ηπατικές νόσους που πήραν συμπλήρωμα γαϊδουράγκαθου γάλακτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος και γενικά της ηπατικής βλάβης.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πώς λειτουργεί, το γαϊδουράγκαθο πιστεύεται ότι μειώνει τη βλάβη στο ήπαρ που προκαλείται όταν το ήπαρ σας μεταβολίζει τοξικές ουσίες.

Επίσης, μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μπορεί να επεκτείνει ελαφρώς το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοολικής ηπατικής νόσου.

Απαιτούνται φυσικά περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί ποια είναι η δόση και η διάρκεια της θεραπείας που απαιτούνται για ειδικές ηπατικές καταστάσεις.

Παρόλο που το γαϊδουράγκαθου χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με ηπατικές νόσους, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι μπορεί να σας αποτρέψει από το να πάθετε αυτές τις παθήσεις, ειδικά εάν έχετε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Συνοπτικά

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από βλάβες που προκαλούνται από ασθένειες ή δηλητηρίαση, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

2.      Μπορεί να βοηθήσει στην στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζετε με την ηλικία

Το γαϊδουράγκαθο έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer και της νόσου του Πάρκινσον για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες σημαίνουν ότι είναι πιθανώς νευροπροστατευτικό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της πτώσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που αντιμετωπίζετε καθώς μεγαλώνετε.

Σε μελέτες, η σιλυμαρίνη αποδείχθηκε ότι αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκεφαλικής παρακμής.

Αυτές οι μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αμυλοειδών πλακών στους εγκεφάλους των ζώων με νόσο Alzheimer. Οι αμυλοειδές πλάκες είναι κολλώδεις συστάδες πρωτεϊνών αμυλοειδούς που μπορούν να συσσωρευτούν μεταξύ των νευρικών κυττάρων καθώς μεγαλώνετε.

Οι αμυλοειδές πλάκες εμφανίζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς στους εγκεφάλους ανθρώπων με νόσο του Αλτσχάιμερ, πράγμα που σημαίνει ότι ο γάιδαρος γάλακτος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να εξετάζουν τις επιπτώσεις του γαϊδουράγκαθου σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Συνοπτικά

Οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο έχει πολλά υποσχόμενα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούσαν χρήσιμο για την προστασία της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν είναι σαφές εάν έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο παρά μόνο σε ζώα.

3.      Το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε να προστατεύσει τα οστά σας

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική οστική απώλεια.

Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται συνήθως αργά για αρκετά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμα και μετά από μικρές πτώσεις.

Το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες σε ζώα ότι μπορεί να διεγείρει την ανοργανοποίηση των οστών και ενδεχομένως να προστατεύει από την οστική απώλεια.

Συνοπτικά

Στα ζώα, το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την ανοργανοποίηση των οστών. Ωστόσο, είναι προς το παρόν άγνωστο το πώς επηρεάζει τους ανθρώπους.

Μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της σιλυμαρίνης που υπάρχει στο γαϊδουράγκαθο μπορεί να έχουν κάποιες αντικαρκινικές επιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία καρκίνου.

Μερικές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη μείωση των παρενεργειών των θεραπειών του καρκίνου. Μπορεί επίσης να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη χημειοθεραπεία κατά ορισμένων καρκίνων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σιλυμαρίνη για την υποστήριξη ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου.

Συνοπτικά

Τα ενεργά συστατικά του γαϊδουράγκαθου έχουν αποδειχθεί να μπορούν να βελτιώσουν τις επιδράσεις κάποιων θεραπειών για τον καρκίνο στα ζώα. Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες και δεν έχουν δείξει ακόμα ευεργετικά αποτελέσματα.

4.      Μπορεί να προωθήσει την παραγωγή γάλακτος

Μια επίδραση του γαϊδουράγκαθου είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν.

Θεωρείται ότι αυτό γίνετε με την παραγωγή περισσότερης ορμόνης  προλακτίνης που σχετίζετε με την παραγωγή γάλακτος.

Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα, αλλά μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που λάμβαναν 420 mg σιλυμαρίνης για 63 ημέρες παρήγαγαν 64% περισσότερο γάλα από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συνοπτικά

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος σε θηλάζουσες γυναίκες, αν και υπάρχει μόνο ελάχιστη έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του.

5.      Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Αν και δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει ουλές στο δέρμα των ανθρώπων. Μπορεί επίσης να είναι επώδυνο για κάποιους και να ανησυχούν για την εμφάνισή τους.

Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων του, η σιλυμαρίνη μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα με ακμή.

Ενδιαφέρον είναι ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακμή που πήραν 210 γραμμάρια σιλυμαρίνης την ημέρα για 8 εβδομάδες εμφάνισαν μείωση κατά 53% στην ακμή.

Συνοπτικά

Μια μελέτη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που πήραν το συμπληρώμα είχαν μείωση της ακμής στο σώμα τους.

6.      Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα για τα άτομα με διαβήτη

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Έχει ανακαλυφθεί ότι μία από τις ενώσεις του γαϊδουράγκαθου μπορεί να λειτουργήσει παρόμοια με μερικά διαβητικά φάρμακα βοηθώντας στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μια πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συστηματικά σιλυμαρίνη παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συνοπτικά

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την απόδειξη των αποτελεσμάτων.

Γαϊδουράγκαθο – παρενέργειες

Το γαϊδουράγκαθο γενικά θεωρείται ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα. Σε μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υψηλές δόσεις για μεγάλες περιόδους, μόνο το 1% των ανθρώπων εμφάνισαν παρενέργειες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του γαϊδουράγκαθου είναι διαταραχές του εντέρου όπως

  • διάρροια
  • ναυτία
  • φούσκωμα

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν παίρνουν συμπληρώματα από γαϊδουράγκαθο:

  • Έγκυες: Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλειά τους σε έγκυούς γυναίκες, για αυτό συνήθως συνιστάται να αποφεύγουν αυτό το συμπλήρωμα.
  • Εκείνοι που είναι αλλεργικοί στο φυτό: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι αλλεργικά στην οικογένεια φυτών Asteraceae / Compositae.
  • Άτομα με διαβήτη: Οι επιδράσεις του γαϊδουράγκαθου στην μείωση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να θέσουν τα άτομα με διαβήτη σε κίνδυνο χαμηλής γλυκόζης στο αίμα.

Γαϊδουράγκαθο: Χρήση και παρενέργειες

Γαϊδουράγκαθο – Δοσολογία

Η κατανάλωση γαϊδουράγκαθου από το στόμα (70% έως 80% σιλυμαρίνη) στα 420 mg την ημέρα σε μικρές δόσεις θεωρείται ασφαλής για περίοδο έως και 41 μήνες, βάσει κλινικών δοκιμών.

Περίληψη

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα που έχει δυνατότητες ως συμπληρωματική θεραπεία για διάφορες παθήσεις, όπως ηπατική νόσος, καρκίνος και διαβήτης.

Παρόλα αυτά, πολλές από τις μελέτες είναι μικρές και έχουν μεθοδολογικές ατέλειες, πράγμα που καθιστά δύσκολη την παροχή σταθερής καθοδήγησης σχετικά με αυτό το συμπλήρωμα ή την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του.