Κεφίρ – 5 Σημαντικά Οφέλη για την υγεία Κεφίρ – 5 Σημαντικά Οφέλη για την υγεία
Το Κεφίρ είναι πολύ σημαντικό στην κοινότητα της υγείας. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, και είναι πολύ ωφέλιμο για την πέψη και την... Κεφίρ – 5 Σημαντικά Οφέλη για την υγεία

Το Κεφίρ είναι πολύ σημαντικό στην κοινότητα της υγείας. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, και είναι πολύ ωφέλιμο για την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ακόμη πιο υγιεινό και από το γιαούρτι.

Ζύμωση κεφίρ

9 οφέλη για την υγεία του κεφίρ που υποστηρίζονται από έρευνες.

 • Φανταστική πηγή υγιεινών συστατικών

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ποτό, παρασκευασμένο με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Δημιουργείται προσθέτοντας κόκκους κεφίρ στο γάλα . Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη κανονική έννοια της λέξης, αλλά πρόκειται για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτια από κουνουπίδι στην εμφάνιση. Πάνω από περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς τα σε κεφίρ.

Στη συνέχεια οι κόκκοι αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι.

Με άλλα λόγια, το κεφίρ είναι το ποτό, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η αρχική καλλιέργεια που χρησιμοποιείτε για την παραγωγή του ποτού.

Το Κεφίρ προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη και την Νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη κλειδί , η οποία σημαίνει “καλή αίσθηση ” μετά το φαγητό.

Τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος των δημητριακών μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, οπότε το κεφίρ έχει γεύση ξινό σαν γιαούρτι – αλλά έχει λεπτότερη σύσταση.

Μια μερίδα κεφίρ με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

 • Πρωτεΐνη:4 γραμμάρια
 • Ασβέστιο:10% της ΕΑΚ
 • Φώσφορος:15% της ΕΑΚ
 • Βιταμίνη Β12:12% της ΕΑΚ
 • Ριβοφλαβίνη (Β2):10% της ΕΑΚ
 • Μαγνήσιο:3% της ΕΑΚ
 • Αξιοπρεπή ποσότητα βιταμίνης D

Επιπλέον, το κεφίρ έχει περίπου 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατάνθρακες και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Το Kefir περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών οξέων και πεπτιδίων που πολύ ωφέλιμα για την υγεία.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Kefir είναι ένα ποτό που δημιουργείτε από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και έχει καλλιεργηθεί από κόκκους κεφίρ. Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών Β.

 • Το Κεφίρ είναι ένα πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Μερικοί μικροοργανισμοί μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία κατά την κατάποση.

Γνωστά ως προβιοτικά, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, βοηθώντας την πέψη , τη διαχείριση του βάρους και την ψυχική υγεία.

Το γιαούρτι είναι το πιο γνωστό προβιοτικό φαγητό στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών.

Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν έως και 61 είδη βακτηρίων και ζυμών, καθιστώντας τα μια πολύ πλούσια προβιοτική πηγή. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα είδη βακτηρίων και δεν περιέχουν ζύμες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Κεφίρ μπορεί να περιέχει μέχρι και 61 διαφορετικούς μικροοργανισμούς, καθιστώντας την μια πολύ πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών.

 • Το Kefir έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις. Αυτό συμπεριλαμβάνει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri , το οποίο βρίσκετε μονάζα στο κεφίρ.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων βλαβερών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella , Helicobacter pylori και Ε. Coli.

Το Kefiran, ένας τύπος υδατανθράκων που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Κεφίρ περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri και τον υδατάνθρακα kefiran, και τα δύο προστατεύουν από τα επιβλαβή βακτήρια.

 • Το Kefir μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από επιδείνωση του οστικού ιστού και αποτελεί μείζον πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καταγμάτων στο οστά.

Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της υγείας των οστών και επιβράδυνσης της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.

Το κεφίρ δεν είναι μόνο μια μεγάλη πηγή ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Κ2 – η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η συμπλήρωση με την βιταμίνη K2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κατάγματων κατά έως και 81%.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα συνδέουν την χρήση του κεφίρ με την αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου στα οστικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη πυκνότητα των οστών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΤΟ Κεφίρ που παρασκευάζεται από γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών.

 • Το Kefir μπορεί να σας προστατεύει από τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Εμφανίζεται όταν μη φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα σας αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Τα προβιοτικά σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου με την τόνωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επομένως, είναι πιθανό ότι το κεφίρ μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Αυτό έχει καταδειχθεί σε διάφορες δοκιμαστικές μελέτες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου μαστού κατά 56%, σε σύγκριση με μόλις 14% για το γιαουρτι.

Σημαντικό: χρειάζονται ανθρώπινες μελέτες για να μπορέσουν να βγουν κατατοπιστικά συμπεράσματα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μερικές δοκιμαστικές μελέτες με ζώα δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους.

 • Τα προβιοτικά του κεφίρ μπορεί να βοηθήσουν σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος

Τα προβιοτικά όπως και το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κεφίρ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία πολλών μορφών διάρροιας.

Για το λόγο αυτό, το κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε προβλήματα με την πέψη σας ή το πεπτικό σας σύστημα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα προβιοτικά όπως το κεφίρ μπορούν να θεραπεύσουν διάφορες μορφές διάρροιας. Μπορούν επίσης βελτιώσουν διάφορες πεπτικές ασθένειες.

Κεφίρ ποτό

Συμπέρασμα

Το Kefir είναι ένα υγιεινό, ζυμωμένο ποτό που μπορεί να συγκριθεί με πόσιμο γιαούρτι. Το Κεφίρ παράγεται παραδοσιακά από γάλα, αλλά υπάρχουν πολλές μη γαλακτοκομικές επιλογές.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνει τα πεπτικά προβλήματα, βελτιώνει την υγεία των οστών και μπορεί ακόμη και να καταπολεμήσει τον καρκίνο.