10 Οφέλη για το λάδι καρύδας στην υγεία  που βασίζονται σε στοιχεία 10 Οφέλη για το λάδι καρύδας στην υγεία  που βασίζονται σε στοιχεία
Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «superfood». Έχει μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων και μπορεί να έχει... 10 Οφέλη για το λάδι καρύδας στην υγεία  που βασίζονται σε στοιχεία

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «superfood». Έχει μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων και μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για την υγεία σας. Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια λίπους, την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και διάφορες άλλα σημαντικά και εντυπωσιακά πράγματα. Εδώ είναι τα 10 σημαντικότερα τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το λάδι καρύδας.

ladi karydas

Λάδι καρύδας – ιδιότητες

  1. Το λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε υγιή κορεσμένα λιπαρά που έχουν διαφορετικές επιδράσεις από τα περισσότερα άλλα λίπη στη διατροφή σας. Αυτά τα λίπη μπορούν να ενισχύσουν την καύση λίπους και να παρέχουν στο σώμα και τον εγκέφαλό γρήγορη ενέργεια. Αυξάνουν επίσης την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Περισσότερα λίπη στη διατροφή που ονομάζονται τριγλυκερίδια, αλλά τα λίπη σε λάδι καρύδας είναι γνωστό ως τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs). Aυτό σημαίνει ότι τα λιπαρά οξέα είναι καλύτερα από ό, τι τα περισσότερα άλλα λίπη. Όταν τρώτε αυτά τα είδη των λιπών, αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιούνται ως μια γρήγορη πηγή ενέργειας ή μετατρέπονται σε κετόνες.

Οι κετόνες μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη για τον εγκέφαλο, και επίσης μελετάται ως θεραπεία για την επιληψία, την νόσο του Alzheimer και άλλες καταστάσεις.

  1. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν πολύ λάδι καρύδας είναι υγιείς.

Είναι μια εξωτική τροφή στον δυτικό κόσμο, κατά κύριο λόγο καταναλώνεται από άτομα που κάνουν υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η καρύδα (που περιέχει λάδι καρύδας) χρησιμοποιείται αρκετά στην διατροφή τους.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι Tokelauans, που ζουν στο νότιο Ειρηνικό. Συνήθιζαν να τρώνε πάνω από το 60% των θερμίδων τους από καρύδες. Όταν μελετηθηκαν, βρέθηκαν να έχουν άριστη υγεία, με πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας.

  1. Λάδι καρύδας – αδυνάτισμα. Το λάδι καρύδας μπορεί να αυξήσει την καύση του λίπους

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι θέμα θερμίδων, άλλοι (συμπεριλαμβανομένου εμου) πιστεύουν ότι οι πηγές αυτών των θερμίδων είναι επίσης πολύ σημαντικές. Είναι γεγονός ότι διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα και τις ορμόνες μας με διαφορετικούς τρόπους. Από αυτή την άποψη, μια θερμίδα διαφέρει από την άλλη, αναλόγως από που προέρχεται.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι 15- 30 γραμμάρια MCT ημερησίως αύξησαν την ενεργειακή δαπάνη 24 ωρών κατά 5%, συνολικά περίπου 120 θερμίδες ανά ημέρα

  1. Το λάδι καρύδας μπορεί να σκοτώσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς

Λάδι καρύδας – οφέλη.Το λαυρικό οξύ αποτελεί το 50% περίπου από τα λιπαρά οξέα του λαδιού καρύδας.. Η Monolaurin και το λαυρικό οξύ μπορεί να σκοτώσει τα επιβλαβή παθογόνα όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Για παράδειγμα, αυτές οι ουσίες έχουν αποδειχθεί πως σκοτώωουν τα βακτήρια Staphylococcus aureus (ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο) και της μαγιάς Candida albicans, μια κοινή πηγή του μαγιά λοιμώξεις στον άνθρωπο

  1. Το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την πείνα σας, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο

Λάδι καρύδας – μαγειρική. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του τα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας είναι ότι μπορούν να μειώσουν την πείνα σας. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο που τα λίπη μεταβολίζονται, γιατί οι κετόνες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση τη πείνας.

  1. Τα λιπαρά οξέα στις καρύδες ενδέχεται να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις

Η λεγόμενη κετογονική δίαιτα (πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά) μελετάται σήμερα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η πιο γνωστή θεραπευτική εφαρμογή αυτής της δίαιτας είναι η θεραπεία των παιδιών που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα επιληψίας. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων και μεγάλων ποσοτήτων λίπους, γεγονός που οδηγεί σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις κετονών στο αίμα

  1. Το λάδι καρύδας μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη HDL

Λάδι καρύδας – θερμίδες. Μην ανησυχείτε καθόλου. Το λάδι καρύδας δεν σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες. Το λάδι καρύδας περιέχει φυσικά κορεσμένα λίπη που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL στο σώμα σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πτώση της κακής χοληστερόλης LDL. Με την αύξηση της HDL, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το λάδι καρύδας θα μπορούσε να είναι καλό για την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με πολλά άλλα λίπη.

  1. Το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα δόντια

Λάδι καρύδας – χρήσεις. Το έλαιο καρύδας έχει πολλές χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για καλλυντικούς σκοπούς και για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους. Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη βλάβη των μαλλιών και μία μελέτη δείχνει την αποτελεσματικότητα ενός αντηλιακού, εμποδίζοντας περίπου το 20% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου.

  1. Τα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Σε ασθενείς της νόσου του Alzheimer, φαίνεται να υπάρχει μια μειωμένη ικανότητα να χρησιμοποιείται η γλυκόζη για την ενέργεια σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι κετόνες μπορούν να παρέχουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για αυτά τα κύτταρα του εγκεφάλου.

  • Το έλαιο καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, ειδικά το κοιλιακό λίπος

λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας – θερμίδες.

Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την όρεξη και την αύξηση καύσης λίπους, είναι λογικό ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους της κοιλιάς, που υποβάλλει στην κοιλιακή κοιλότητα και γύρω από όργανα.

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο λίπος όλων και ιδιαίτερα σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες

Σε μια μελέτη  40 γυναικών με κοιλιακή παχυσαρκία, η συμπλήρωση με 30 mL (2 κ.σ.) λαδιού καρύδας ανά ημέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.