Λιναρόσπορος – 9 οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία Λιναρόσπορος – 9 οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία
9 οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία Για αιώνες, ο λιναρόσπορος έχει βραβευθεί για τις προστατευτικές ιδιότητες στην υγεία μας. Στις μέρες μας, ο λιναρόσπορος... Λιναρόσπορος – 9 οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία

9 οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία

Για αιώνες, ο λιναρόσπορος έχει βραβευθεί για τις προστατευτικές ιδιότητες στην υγεία μας. Στις μέρες μας, ο λιναρόσπορος αναδεικνύεται ως «σούπερ τροφή» για τα οφέλη τους την υγεία τους. Εδώ είναι 10 οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία μας που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

linarosporos

Ο λιναρόσπορος είναι φορτωμένος με θρεπτικά συστατικά

Λιναρόσπορος – ημερήσια δόση.

Ο λιναρόσπορος είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες. Υπάρχουν δύο τύποι, καφέ και χρυσός, οι οποία είναι εξίσου θρεπτικοί. Ένα τυπικό μέγεθος σερβιρίσματος για τον λιναρόσπορο είναι 1 κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια). Μόλις μια κουταλιά της σούπας παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εκτός από την πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Λιναρόσπορος – θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Θερμίδες: 37, πρωτεΐνη: 1.3 γραμμάρια, υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια, φυτικές ίνες: 1.9 γραμμάρια, συνολικό λίπος: 3 γραμμάρια, κορεσμένο λίπος: 0,3 γραμμάρια, μονοακόρεστα λιπαρά: 0,5 γραμμάρια, πολυακόρεστα λιπαρά: 2,0 γραμμάρια, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: 1.597 mg, βιταμίνη Β1: 8% της βιταμίνης Β6 το RDI: 2% , φυλλικό οξύ : 2% , ασβέστιο: 2% , Σίδηρο: 2%, Μαγνήσιο: 7% , φωσφόρου: 4%,  κάλιο: 2%. (Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη -%)

Λιναρόσπορος – οφέλη

Είναι ενδιαφέρον το ότι τα οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία αποδίδονται κυρίως στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τις λιγνάνες και τις φυτικές ίνες που περιέχουν.

Ο λιναρόσπορος είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Λιναρόσπορος – ιδιότητες:

  1. Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά αν είστε χορτοφάγος ή δεν τρώτε ψάρια. Ο λιαρόσπορος μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών. Είναι μια πλούσια πηγή του άλφα λινολενικού οξέως (ALA), ένα φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό οξέο. Το ALA είναι ένα από τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα που πρέπει να προσλαμβάνετε από το φαγητό που τρώμε, καθώς το σώμα σας δεν το παράγει.

  1. Ο λιναρόσπορος είναι μια πλούσια πηγή λιγνάνων, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου

Οι λιγνάνες είναι συστατικά των φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και οιστρογόνες ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου και τη βελτίωση της υγείας. Είναι ενδιαφέρον το ότι ο λιναρόσπορος περιέχει έως 800 φορές περισσότερο από ό, τι άλλες φυτικές τροφές. Παρατηρητική μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώμε λιναρόσπορο έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, ειδικά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με καναδική μελέτη που περιλαμβάνει περισσότερες από 6.000 γυναίκες, εκείνοι που τρώνε λιναρόσπορο είναι 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

  1. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε διαιτητικές ίνες

Λιναρόσπορος – δοσολογία. Απλά μία κουταλιά λιναρόσπορου περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι 8 – 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Ο λιναρόσπορος περιέχει δύο τύπους διαιτητικών ινών — διαλυτό (20-40%) και αδιάλυτο (60-80%). Αυτές οι ίνες παίρνει ζύμωση από τα βακτήρια του παχέος εντέρου και οδηγεί σε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

  1. Ο λιναρόσπορος μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη

Ένα άλλο όφελος για την υγεία του λιναρόσπορου είναι η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Σε μία μελέτη με άτομα με υψηλή χοληστερόλη, καταναλώνοντας 3 κ.σ. (30 γραμμάρια) λιναρόσπορο σε σκόνη καθημερινά για τρεις μήνες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 17% και τη «κακή» LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 20%

Μια άλλη μελέτη για άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι η λήψη 1 κουταλιάς σούπας σκόνης λιναρόσπορου ημερησίως για ένα μήνα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 12% της «καλής» χοληστερόλης HDL. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων λιναρόσπορου μείωσε καθημερινά τη συνολική χοληστερόλη και τη χοληστερόλη LDL κατά περίπου 7% και 10% αντίστοιχα.

  1. Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Οι μελέτες στον λιναρόσπορο έχουν επίσης δείξει τη φυσική ικανότητά του να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μια καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων λιναρόσπορου καθημερινά για έξι μήνες μείωσε τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεσης κατά 10 mmHg και 7 mmHg, αντίστοιχα.

Για όσους ήδη λαμβάνουν φάρμακα πίεσης του αίματος, ο λιναρόσπορος μείωσε την αρτηριακή πίεση ακόμη περισσότερο και μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών με ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 17%.

  1. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας

Ο λιναρόσπορος είναι μια υπέροχη πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος στο αμινοξύ αργινίνη, το ασπαρτικό οξύ και το γλουταμινικό οξύ

Πολυάριθμες εργαστηριακές και ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος βοήθησε στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, μείωσε τη χοληστερίνη,  και είχε αντι-μυκητιακές ιδιότητες. Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε να τρώτε κρέας και ανησυχείτε ότι θα είστε πάρα πολύ πεινασμένοι, ο λιναρόσπορος θα σας σώσει.

  1. Ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα τα επίπεδα ως αποτέλεσμα είτε του σώματος αδυναμία να εκκρίνει ινσουλίνη ή αντίσταση σε αυτήν. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι πρόσθεσαν 10 – 20 γραμμάρια λιναρόσπορο σε σκόνη για τη διατροφή τους καθημερινά για τουλάχιστον ένα μήνα είδαν μειώσεις 8-20% στα επίπεδα σακχάρου αίματος.

  1. Ο λιναρόσπορο σας χορταίνει και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους

Λιναρόσπορος – πώς τρώγεται. Εάν έχετε την τάση να τρώτε σνακ μεταξύ των γευμάτων, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε λιναρόσπορο για να αποφύγετε την πείνα. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη 25 γραμμαρίων αλεσμένου λιναρόσπορου σε ένα ποτό μειώνει τα συναισθήματα της πείνας και της συνολικής όρεξης.

Αυτό γίνεται λόγω της περιεκτικότητας του σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό επιβραδύνει την πέψη στο στομάχι, η οποία πυροδοτεί μια σειρά από ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη και παρέχει ένα αίσθημα πληρότητας.

  1. Ο λιναρόσπορος μπορεί να είναι ένα ευέλικτο συστατικό

Λιναρόσπορος – συνταγές.

Ο Λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί σε πολλά κοινά τρόφιμα. Δοκιμάστε τα εξής: προσθήκη στο νερό σας, αναμείξτε το με τα δημητριακά σας ή στο γιαούρτι σας.

Προσθέστε το επίσης σε μάφινς, ψωμί ή άλλα ζαχαρωτά ακόμα και στα smoothies σας.

flaxseed