Τι είναι η Καρνιτίνη  και πότε την χρειάζεστε? Τι είναι η Καρνιτίνη  και πότε την χρειάζεστε?
Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος. Είναι ένα γενικό όνομα για μια ποικιλία ενώσεων. Η L καρνιτίνη... Τι είναι η Καρνιτίνη  και πότε την χρειάζεστε?

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος. Είναι ένα γενικό όνομα για μια ποικιλία ενώσεων.

Η L καρνιτίνη χρησιμοποιείται για να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, ιδίως εκείνων με νόσο ή γενετικές διαταραχές. Όλες οι μορφές της καρνιτίνης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Η αρνιτίνη βοηθά να μετατρέψει το σωματικό λίπος σε ενέργεια. Επίσης μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τοξικές ενώσεις από τα μιτοχόνδρια και αποτραπεί η συγκέντρωση. Η καρνιτίνη παράγεται από το ήπαρ και τα νεφρά και αποθηκεύετε σε μύες, τον εγκέφαλο, και στον καρδιακό ιστό που θα χρησιμοποιήσουν τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας

Συχνά, όσοι είναι ασθενείς, οι χορτοφάγοι, αυτοί με γενετικές διαταραχές, οι λιποβαρείς, και πρόωρα βρέφη μπορούν να επωφεληθούν από την συμπληρωματική καρνιτίνη. Άλλες συνθήκες που προκαλεί η ανεπάρκεια καρνιτίνης είναι η στηθάγχη. Τροφές-πηγές καρνιτίνης είναι το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και το γάλα.

τι είναι η καρνιτίνη

Διαφορετικοί τύποι καρνιτίνης

Η L καρνιτίνη είναι η βασική βιολογικά ενεργή μορφή της καρνιτίνης, η οποία βρίσκεται στο σώμα σας, στα τρόφιμα και τα περισσότερα συμπληρώματα. Παρακάτω θα δείτε πολλά άλλα είδη καρνιτίνης:

D καρνιτίνη: αυτή η ανενεργή μορφή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη καρνιτίνης στο σώμα σας, αναστέλλοντας την απορρόφηση των άλλων.

 Ακετυλική L καρνιτίνη: συχνά αποκαλείται ALCAR, αυτό είναι πιθανώς η πιο αποτελεσματική μορφή για τον εγκέφαλό σας. Μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί άτομα με νευροεκφυλιστικά νοσήματα

Προπιονυλική L καρνιτίνη: αυτή η μορφή ευθύνεται για θέματα του κυκλοφορικού, όπως η περιφερική αγγειακή νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος.

L καρνιτίνη τρυγικό: αυτή συνήθως προστίθενται στα αθλητικά συμπληρώματα λόγω του ποσοστού ταχείας απορρόφησης. Μπορεί να βοηθήσει στον πόνο των μυών και την αποκατάσταση μετά από άσκηση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ακετυλική L-καρνιτίνη και L καρνιτίνη φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική για γενική χρήση. Ωστόσο, πάντα θα πρέπει να επιλέξετε τη μορφή που είναι καλύτερη για τις προσωπικές σας ανάγκες και στόχους. Γενικά η καρνιτίνη σας βοηθάει στην απώλεια λίπους και την αύξηση ενέργειας.

συμπλήρωμα καρνιτίνης

Καρνιτίνη- ιδιότητες. Οφέλη καρνιτίνης στην υγεία

1) Καρνιτίνη ως ενίσχυση στην απώλεια βάρους αλλά και ενίσχυση απόδοσης.

Δεδομένου ότι οι νεότεροι έχουν επαρκή ποσότητα καρνιτίνης στο σώμα, δεν έχει τόσο μεγάλα αποτελέσματα όσο στους ηλικιωμένους. Σε ηλικιωμένους, η καρνιτίνη βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος. Ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει την αντοχή στην άσκηση σε όλες τις ηλικίες αυξάνοντας τα επίπεδα μυϊκής καρνιτίνης

Οι αρχικές μελέτες έχουν βρει ότι η διατροφική καρνιτίνη διεγείρει την αποσύνθεση των λιπών στην ενέργεια, μειώνει την ποσότητα γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, επιταχύνει την ανάρρωση μετά την άσκησης, αποτρέπει την κυτταρική βλάβη και εμποδίζει τον κυτταρικό θάνατο. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Σε μια μελέτη όπου υπέρβαρες γυναίκες έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η χρήση συμπληρωμάτων καρνιτίνης μείωσε το βάρος τους, τον δείκτη μάζα σώματος και την περιφέρεια τους.

2) η καρνιτίνη μπορεί να μειώσει την κούραση από νοσήματα και τη γήρανση

Η κόπωση είναι συχνή σε ασθενείς με καρκίνο μετά από θεραπείες από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και η κακή διατροφή. Η Καρνιτίνη έχει παρατηρηθεί πως βοηθάει  στη βελτίωση της διάθεσης και την ποιότητα του ύπνου ενώ μειώνει την κούραση. Σε μία μελέτη, ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου έλαβε 250 ml καρνιτίνης 3 φορές την ημέρα και ως αποτέλεσμα, μείωση κόπωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής.

4) η καρνιτίνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καρνιτίνη, ενώ βοηθάει τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

5) η καρνιτίνη μπορεί να τη βελτιώσει την γνωστικής λειτουργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ δυνητικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με ακετυλική L καρνιτίνη.

6) Η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανδρική υπογονιμότητα και την σεξουαλική δυσλειτουργία

Η ποσότητα καρνιτίνης στο σπέρμα σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη καρνιτίνης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας. Η καρνιτίνη μπορεί να παρέχει περισσότερη ενέργεια για τα κύτταρα σπέρματος και μπορεί να μειώσει τον κυτταρικό θάνατο στους όρχεις. Μια μελέτη με 100 στείρους άνδρες αποκάλυψε ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης αύξησε την κινητικότητα στα κύτταρα σπέρματος.

7) Η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία σχετίζεται με την ανικανότητα να κάψετε λίπος. Κάποια έρευνα δείχνει ότι η καρνιτίνη μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τα επίπεδα λίπους στο άπαχου ιστού και των μυών. Έρευνες έδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων καρνιτίνης παρείχε την ανακούφιση του πόνου νεύρων

8) Η καρνιτίνη και η ποιότητα του ύπνου. Η διαταραγμένη αναπνοή ύπνου σχετίζεται με καρδιακή βλάβη και τον μεταβολισμό της καρνιτίνης. Αν και τα επίπεδα καρνιτίνης είναι χαμηλά στον καρδιακό ιστό σε άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, τα επίπεδα καρνιτίνης του αίματος αυξάνονται λόγω διαρροής από καρδιακά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη.

9)Η καρνιτίνη μπορεί να είναι προστατευτική ενάντια σε καρδιακές παθήσεις. Η καρνιτίνη και τα παράγωγά της προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία και έχουν αποδεδειγμένα οφέλη σε συνθήκες όπου μια αδύναμη καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα, γλυκόζη και οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Χωρίς αρκετό αίμα και οξυγόνο για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θάνατο.

10)Η  καρνιτίνη μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη του HIV σε AIDS, να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών, να ενισχύσει τα οστά. Μπορεί να καταστείλει τις επιληπτικές κρίσεις, να βοηθήσει το ήπαρ, να αποτρέψει τον υπερθυρεοειδισμό και να καταστείλλει την έναρξη της νευρομυϊκής εκφύλισης

Μειονεκτήματα/κίνδυνοι και παρενέργειες καρνιτίνης

Περίπου 3 γραμμάρια ανά ημέρα μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, μια οσμή ψαριού στο σώμα, κοιλιακές κράμπες και ναυτία. Πρέπει να προσέχετε την δοσολογία. Πιο σοβαρές και σπανιότερες παρενέργειες είναι επιληπτικές κρίσεις και μυϊκή αδυναμία για όσους είναι επιρρεπείς σε καρδιοπάθειες.

Κάποια έρευνα δείχνει ότι η καρνιτίνη μπορεί να προωθήσει την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτό οδηγεί σε εκφυλισμό στα τοιχώματα των αρτηριών, η κυκλοφορία του αίματος περιορίζεται και παρουσιάζεται θρόμβος. Αυτό θα δυσκολέψει την καρδιά να αντλεί αίμα και τους ιστούς του σώματος με αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσει στρες στην καρδιά, ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να είστε προσεκτικοί στη δοσολογία.

Όπως αναφέρθηκε, η καρνιτίνη αναστέλλει τόσο την είσοδο τριϊωδοθυρονίνης (Τ3) όσο και την θυροξίνη (Τ4) στο κύτταρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, δεν θα πρέπει να την πάρετε.. Η μακροχρόνια χρήση της L καρνιτίνης επιταχύνει την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου στο ήπαρ και το αίμα στα ποντίκια.