Τα οφέλη της βιταμίνης D & Τροφές με Βιταμίνη D Τα οφέλη της βιταμίνης D & Τροφές με Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου» επειδή παράγεται στο δέρμα σας σε απόκριση του ηλιακού φωτός. Είναι μια λιποδιαλυτή... Τα οφέλη της βιταμίνης D & Τροφές με Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου» επειδή παράγεται στο δέρμα σας σε απόκριση του ηλιακού φωτός. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει σε μια οικογένεια ενώσεων που συμπεριλαμβάνει βιταμίνες D-1, D-2 και D-3.

Το σώμα σας παράγει την βιταμίνη D από μόνο του όταν είναι άμεσα εκτεθειμένο στο ηλιακό φως. Μπορείτε επίσης να την λάβετε μέσω ορισμένων τροφών και συμπληρωμάτων για να εξασφαλίσετε τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σας.

Η βιταμίνη D έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ίσως η πιο σημαντική λειτουργία είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου και η ρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος . Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D είναι σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και για για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι ορισμένων ασθενειών.

Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη D, κινδυνεύετε να αναπτύξετε ανωμαλίες των οστών, όπως τα μαλακά οστά ( οστεομαλακία) ή τα εύθραυστα οστά ( οστεοπόρωση).

Vitamin D

Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου» επειδή παράγεται στο δέρμα σας σε απόκριση του ηλιακού φωτός.

Εδώ είναι άλλα τρία εκπληκτικά οφέλη της βιταμίνης D.

1.      Η βιταμίνη D καταπολεμά πολλές ασθένειες

Μια έρευνα υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο:

2.      Η βιταμίνη D μειώνει την κατάθλιψη

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Σε μια μελέτη , οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρατήρησαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Σε μια άλλη έρευνα με ανθρώπους με ινομυαλγία , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ήταν πιο συχνή στους ασθενείς που έπασχαν από άγχος και κατάθλιψη.

3.      Η βιταμίνη D αυξάνει την απώλεια βάρους

Η προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη διατροφή σας είναι πολύ σημαντική αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είτε να αυξήσετε την γενική κατάσταση της υγείας σας. Η βιταμίνη D είναι ευρέως διαθέσιμη και πολύ αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Σε μια έρευνα , οι άνθρωποι που λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D έχασαν περισσότερο βάρος από τα άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου (placebo). Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα συμπληρώματα από ασβέστιο και η βιταμίνη D είχαν αποτέλεσμα την μείωση της όρεξης.

Σε άλλη έρευνα , τα υπέρβαρα άτομα που έλαβαν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D βελτίωσαν τους δείκτες κινδύνου καρδιακής νόσου.

Προσοχή στην έλλειψη βιταμίνης D (Vitamin D deficiency)

ελλειψη βιταμινης d

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα σας να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D μόνο μέσω του ήλιου.

Μερικού από τους παράγοντες που οδηγούν στην έλλειψη βιταμίνης D

 • Να ζείτε σε μια περιοχή με υψηλή ρύπανση
 • Όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό
 • Περνάτε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους
 • Όταν ζείτε σε μεγάλες πόλεις όπου τα κτίρια εμποδίζουν το φως του ήλιου
 • Σκούρο δέρμα. (Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της μελανίνης, τόσο λιγότερη βιταμίνη D μπορεί να απορροφήσει το δέρμα.)

Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε πολλούς ανθρώπους. Για αυτό είναι σημαντικό να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D στους ενήλικες περιλαμβάνουν:

 • κόπωση , πόνους, και μια γενική αίσθηση ότι δεν αισθάνεστε καλά
 • μυϊκό ή οστικό πόνο ή αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ανεβαίνετε σκάλες ή να σηκώνεστε από το πάτωμα ή χαμηλή καρέκλα.
 • καταγμάτα , ιδιαίτερα στα πόδια, τη λεκάνη και τους γοφούς σας

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με μια απλή εξέταση αίματος. Εάν έχετε ανεπάρκεια, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ακτινογραφίες για να ελέγξει τη δύναμη των οστών σας.

Αν έχετε διαγνωστεί με ανεπάρκεια βιταμίνης D, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να λαμβάνετε καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D. Εάν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια, μπορεί αντίθετα να συστήσετε δισκία ή υγρά υψηλής δόσης βιταμίνης D. Θα πρέπει όμως επίσης να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε κάποιο ποσότητα βιταμίνης D μέσω του ηλιακού φωτός και των τροφών που τρώτε.

Τροφές πλούσιες με βιταμίνη D

Λίγες τροφές περιέχουν φυσικά βιταμίνη D. Εξαιτίας αυτού, ορισμένα τρόφιμα είναι ενισχυμένα. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστεθεί βιταμίνη D. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

 • σολομός
 • σαρδέλες
 • κρόκος αυγού
 • γαρίδα
 • γάλα (εμπλουτισμένο)
 • δημητριακά (εμπλουτισμένα)
 • γιαούρτι (εμπλουτισμένο)
 • χυμός πορτοκαλιού (εμπλουτισμένο)

Μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης D κάθε μέρα από την έκθεση στον ήλιο και μόνο από τα τρόφιμα, οπότε η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να σας βοηθήσει.

Βιταμίνη D

Πόση βιταμίνη D χρειάζεσαι? Δοσολογία Βιταμίνη D

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D από ό, τι είχε λεχθεί παλιότερα. Τα κανονικά επίπεδα ορού αίματος κυμαίνονται από 50 έως 100 μικρογραμμάρια ανά δεκαδικό. Ανάλογα με το επίπεδο του αίματός σας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη βιταμίνη D.

Οι συνιστώμενες IU για τη δοσολογία βιταμίνης D είναι:

 • παιδιά και έφηβοι: 600 IU
 • ενήλικες έως 70 ετών: 600 IU
 • ενήλικες ηλικίας άνω των 70 ετών: 800 IU
 • έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: 600 IU